Andrahandsuthyrning

Policy för andrahandsuthyrning
BRF Tången 12, Stockholm 10 November 2019
 
För att öka grannsämjan och trivseln i föreningen beslutar styrelsen att införa en policy för andrahandsuthyrning. Vår målsättning är att begränsa boende i huset under kort tid, då de som bor under längre tid har större chans att engagera sig i bostaden och i föreningen.
 
Vi godkänner alltså inte korttidsuthyrningar som till exempel Airbnb.
 
Andrahandsuthyrningar godkännes ett år i taget.
 
Styrelsen godkänner i regel alla ansökningar för det första året, dock måste ansökningar inkomma för alla planerade uthyrningar för godkännande av styrelsen. 
 
För uthyrning ytterligare ett år, kräver vi särskild anledning för godkännande (enligt svensk lag). Detta inkluderar, men är inte begränsat till, arbete eller studier på annan ort.
 
Enbart i undantagsfall, och av särskilda anledningar, godkänner vi uthyrning ett tredje år. Detta kan vara uthyrning till egna barn, som ett exempel.
 
Vid andrahandsuthyrning så uppmanas de boende att inte ta ut ockerhyror för att undvika återbetalningskrav.
 
10% av rådande prisbasbelopp uttages i administrationsavgift årligen.
 
Beslutet träder i kraft första januari 2020, och räknas retroaktivt. Alla lägenheter börjar alltså inte på ny räkning, utan tidigare uthyrning inräknas. Beslutet gäller alla medlemmar.
 
Styrelsen har informerat alla medlemmar om detta via lappar i entré, och i brevlåda eller via mail. De andrahandsuthyrningar som är pågående har informerats särskilt via e-post.
 
Ansökan

Nabo har lanserat en ny funktion i kundportalen där medlemmar kan ansöka om andrahandsuthyrning digitalt. Funktionen förenklar ansökningsprocessen för medlemmar och underlättar styrelsens hantering av ansökningar. 

Logga in på nabo.se för att skicka in din ansökan digitalt. 

Se Nabos instruktionsvideo om hur man ansöker om andrahandsuthyrning:
https://www.youtube.com/watch?v=T9aMITDzCbA

Mer om andrahanduthyrning

Fastighetsägarna

Allmän information om vad som gäller kring andrahandsuthyrning.

Fastighetsägarna har också en blankett för avtalet mellan dig som hyr ut och din hyresgäst, samt en blankett om du vill lämna fullmakt till någon att representera dig. Du hittar dem på Fastighetsägarnas webb.

Hyresnämnden